Η Νάξος είναι το γραφικό νησί των Κυκλάδων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα δεκάδες αρχαιολογικά μνημεία και την μακαρίωση ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στη Νάξο, έχετε την ευκαιρία να συνδυάσετε τις ξέγνοιαστες διακοπές και τις βουτιές στα καταγάλανα νερά της και παράλληλα γνωρίσετε την ιστορία και τα μνημεία μοναδικής πολιτισμικής αξίας.

ΠΟΡΤΑΡΑ

Το πιο γνωστό και πολυφωτογραφισμένο αξιοθέατο της Νάξου, η φημισμένη Πορτάρα, δεσπόζει επιβλητική λίγο πιο έξω από τη Χώρα. Το μνημείο χρονολογείται περίπου στον 6ο αιώνα π.χ και χτίστηκε με διαταγή του τυράννου Λεγδάμου, εγκαταλείφθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Νάξου και Σάμου κι αργότερα οι Χριστιανού έκτισαν στην κορυφή του ημιτελούς αρχαίου ναού έναν χριστιανικό ναό.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Ο ναός της θεάς Δήμητρας στο Σαγκρί, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του ένδοξου πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί. Χτισμένος πριν τον Παρθενώνα, από λευκό μάρμαρο, αποτελεί πρόδρομο της αττικής κλασικής αρχιτεκτονικής και διασώζεται σε εξαιρετική κατάσταση.

ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ

Στην παλιά πόλη της Χώρας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα πολύβουα σοκάκια γεμάτο τουρίστες, βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο της Νάξου, απομεινάρι της ενετοκρατίας στο νησί. Το κάστρο έχει χτιστεί από τα μάρμαρα του ναού του Απόλλων τον 13ο αιώνα μ.χ από τον Βενετό Μarco Sanudo. Τα αρχοντικά των παλιών αρχοντικών Ενετών, ο Πύργος De la Rocca Barozzi, που λειτουργεί ως Ενετικό Μουσείο και ο καθεδρικός ναός και η αρχιτεκτονική του, θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, στεγάζεται σε ένα κτήριο του 17ου αιώνα, κοντά στο Ενετικό Κάστρο. Τα εκθέματα που φιλοξενεί από την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική εποχή, αποτελούν έργα τέχνης που ‘’συστήνουν’’ τους επισκέπτες με το μεγαλείο του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί καθ΄όλη την πορεία των χρόνων.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΖΑ

Αν αγαπάτε την εξερεύνηση και θέλετε να επιδοθείτε σε νέες περιπέτειες ακόμα και στις διακοπές σας, το σπήλαιο του Ζα, στο χωριό Φιλώτι της Νάξου, είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και είναι αφιερωμένο στο Δία.Ο εσωτερικός διάκοσμος του σπηλαίου περιλαμβάνει σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργούν πραγματικά έργα τέχνης. Για να φτάσετε στο Σπήλαιο, θα ακολουθήσετε τη σήμανση που υπάρχει στη διαδρομή που ξεκινά από το χωριό.

ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ

Το ορεινό, πετρόχτιστο χωριό της Νάξου, με τα γραφικά καλντερίμια, είναι το μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Τόπος καταγωγής του Μανώλη Γλέζου, η Απείρανθος και η αισθητική και η αρχιτεκτονική των σπιτιών της θα σας καταπλήξουν. Το χωριό, διατηρεί ανέπαφα τα χαρακτηριστικά της ενετικής επιρροής. Ονομάζεται αλλιώς μαρμάρινο χωριό καθώς πολλοί δρόμοι και κτίρια του είναι φτιαγμένα από μάρμαρο. Αν επισκεφτείτε την Απείρανθο, κάντε μια στάση στο Λαογραφικό μουσείο της,τη Βιβλιοθήκη και τον Υφαντουργικό Συνεταιρισμό Γυναικών.

ΚΟΥΡΟΙ

Τα μισοτελειωμένα αγάλματα που χρονολογούνται περίπου στον 7ο αιώνα κι αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες βρίσκονται στα χωριά Απόλλωνας, Μέλανες και Φλεριό. Οι εντυπωσιακοί κούροι, μήκους αρκετών μέτρων, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και έμειναν ακριβώς στη θέση στην οποία άρχισαν να σμιλεύονται.