Πράσινα τοπία, λευκά ασβεστωμένα σπίτια, λουλούδια και περιποιημένες αυλές, περιβόλια και απέραντες αμμουδιές, πεντακάθαρες θάλασσες με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και καλό, ποιοτικό φαγητό, είναι μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά της Νάξου που κάνουν όσους την έχουν ήδη επισκεφτεί να επιστρέφουν κι όσους ακόμα δεν την έχουν γνωρίσει να αδημονούν να την ανακαλύψουν.

ΝΑΞΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

 

Η Νάξος, είναι φημισμένη για τα εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως για τα τυριά της, με το Αρσενικό και τη γραβιέρα Νάξου να αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ναξιώτικης κουζίνας. Από την κατηγορία των αλλαντικών, πρωταγωνιστής είναι το ζαμπόνι, που μοιάζει με προσούτο με περισσότερη πικάντικη και αλμυρή γεύση. Απαγορεύεται να φύγετε από το νησί, αν δε δοκιμάσετε και δεν προμηθευτείτε για το σπίτι τις ξακουστές πατάτες Νάξου.

Από τα παραδοσιακά πιάτα της Νάξου, ξεχωρίζουν το Ρόστο- χοιρινό μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κρασί και σκόρδο-, ο Καλόγερος- ναξιώτικο μοσχαράκι με μελιτζάνες και τυριά-, το Πάτουδο-κατσίκι ή αρνί, γεμιστό με τυρί, μυρωδικά και συκωτάκια. Στο νησί, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε καλομαγειρεμένα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, νόστιμες αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες, γαύρο μαρινάτο και χταποδάκι στα κάρβουνα.

Από τα τοπικά γλυκά, ξεχωρίζει το «μελαχρινό». Μοιάζει πολύ με καρυδόπιτα, περιέχει κίτρο και σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι. Το νησί φημίζεται επίσης για τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες που έχουν σα βάση εσπεριδοειδή.

Ωστόσο, το σήμα κατατεθέν της Νάξου, το προϊόν-συνώνυμο του νησιού, είναι το λικέρ κίτρο, που αποστάζεται και εμφιαλώνεται στο νησί. Το λικέρ βγαίνει σε κίτρινο, πράσινο και άσπρο χρώμα και θα το δείτε στα ράφια κάθε καταστήματος της Νάξου, μιας και αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα για τους τουρίστες προϊόντα της.

Οι γεύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Νάξο είναι αμέτρητες και σίγουρα μοναδικές. Το φαγητό είναι ένας από τους λόγους που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον να επισκεφτείτε το γραφικό νησί του Αιγαίου, που αποτελεί σίγουρα ον απόλυτο κυκλαδίτικο, γαστρονομικό προορισμό.